Pradinis NaujienosKolegijoje atidarytas unikalus Verslo kompetencijų ugdymo centras

Kolegijoje atidarytas unikalus Verslo kompetencijų ugdymo centras

Paskelbimo data
2022-03-16

Klaipėdos valstybinės kolegijos Verslo fakultete įkurtas keturias laboratorijas vienijantis Verslo kompetencijų ugdymo centras. Šioje unikalioje erdvėje siekiama apjungti visuose studijų dalykuose įgytas žinias ir įgūdžius.

Centre įrengta Skaitmeninės rinkodaros komunikacijos medijų, Turizmo verslo inovacijų laboratorijos, taip pat ir Imitacinių bendrovių erdvės (netrukus planuojama įkurti Logistikos vadybos laboratoriją).

Verslo kompetencijų ugdymo centras skirtas ne tik verslo ir viešosios vadybos studijų  krypčių grupės studentams, bet visiems, kurie nori ugdyti vadybines kompetencijas.

„Idėja sukurti tokią išskirtinę laboratoriją kilo galvojant apie integruotą kompetencijų ugdymą. Dirbti pasirengęs specialistas nėra įgytų kompetencijų kratinys. Fakultete plėtojame holistinį požiūrį į kompetencijų ugdymą“, – tvirtino Verslo fakulteto dekanė Asta Pancerovienė.

Laboratorijoje kuria tinklalaides

Pasak Verslo administravimo katedros vedėjos Jurgitos Kasparienės, visose erdvėse bandoma ne tik įkurdinti naujausią ir inovatyvią techniką, bet ir sukurti jaukią atmosferą, kuri skatintų studentų kūrybiškumo apraiškas.

„Regione lyderiaujančiai aukštajai mokyklai reikalinga kūrybiškumo erdvė. Teko didžiulis smagumas pirmiems su studentais pradėti eksploatuoti šią medijų laboratoriją. Joje jau gimė pirmosios studentų parengtos tinklalaidės“, – pasakojo lektorė Laura Sėlenienė.

Modeliuoja virtualius maršrutus

Turizmo inovacijų laboratorijos centrinė ašis yra licenzijuota programa Geografinės informacinės sistemos (GIS). Naudodamiesi šia programa dėstytojai su studentais gali planuoti keliones, stebėti turistų elgseną, kurti ir rinkti duomenis, valdyti duomenų bazių kūrimą, taikyti turizmo analizę ir spręsti problemas. Naudodamiesi GIS ir kurdami  turizmo produktus studentai susistemina įvairiuose studijų dalykuose gautas žinias.

Pasak lektorės Laurencijos Budrytės-Ausiejienės,  geoerdviniai duomenys labai naudingi ir puikiai pritaikomi turizmo versle. Jie pasitelkiami kuriant skaitmeninius maršrutus, žemėlapius, teritorijų  monitoringams atlikti ir kt. Nors šiais duomenimis Turizmo informacijos centruose naudojamasi dar nedaug, jie yra labai paklausūs. Todėl tikimasi, kad studentai, gebantys analizuoti GIS duomenis, bus labai paklausūs darbo rinkoje.

„Karantino iššūkiai buvo viena vertus stabdantys, kita vertus skatinantys kurti. Turizmas per pastaruosius dvejus metus daug ką perkėlė į virtualią erdvę. Virtualius turizmo produktus pradėjome kurti dar prieš pandemiją, dar nežinodami, kad tokia nelaimė užklups. 2018 m. socialiniams partneriams ir miestiečiams pasiūlėme išbandyti pirmuosius sukurtus produktus.

Šiemet per Gido dieną pristatėme plakatą, kuriame paviešinti KVK turizmo specialistų sukurti virtualūs projektai. Plakate galima nusiskenuoti QR kodus ir susipažinti su virtualiu maršrutu. Su Klaipėdos apskrities  I.Simonaitytės viešosios bibliotekos darbuotojais užauginome dar vieną projektą, kurio metu užsidėję virtualios realybės akinius lankytojai gali stebėti Kauno pilį ir jos prieigas. O studentai tuo metu pasakoja istorijas apie matomus objektus, besiklausantiems pasakojimų, leidžiama paliesti pvz. plytas, užuosti žuvį, purškiamas vanduo“, – pasakojo lektorė Laurencija Budrytė-Ausiejienė.

Dėstytojų kartu su studentais sukurti virtualūs turai naudojami ne tik mokomaisiais tikslais, bet ir kaip unikalūs turizmo produktai, kurie yra rodomi susitikimų su moksleiviais, socialiniais partneriais, trečiojo amžiaus universitetų atstovais metu.

Verslo administravimo katedros vedėjos J. Kasparienės teigimu, aukštosios mokyklos palengva atranda GIS galimybes, rengiant turizmo specialistus.

Įtraukia į mokslo taikomąją veiklą

Į naują erdvę persikėlė ir Imitacinė bendrovė, kuri Kolegijoje veikia jau 27 metus, tačiau, pasak lektorės Adelės Stonienės, didžiausią virsmą patyrė per pastaruosius dvejus metus. Imitacinių bendrovių „Kopija“ ir „Pamarys“ patalpose atnaujintos studentų darbo vietos.

„Esame aktyviai įsitraukę į Lietuvos imitacinių bendrovių asociacijos projektines veiklas. Žinoma, studentai neužsidarys vien imitacinės bendrovės patalpose, jie veiklas vykdys visose centro laboratorijose“, – tikino lektorė A. Stonienė.

Verslo kompetencijų ugdymo centras veiklas pardėjo sausio mėn. Centre vyksta ne tik paskaitos, praktiniai užsiėmimai, bet ir įvairios konsultacijos. Per šiame centre atliekamas užduotis studentai įtraukiami ir į mokslo taikomąją veiklą.

 

Paskutinis atnaujinimas: 2022-03-17
Spausdinimo versija